

השיא העולמי בצלילה חופשית, בה הצולל עוצר את נשימתו, הוא 11 דקות ו54 שניות והוא לא פחות ממדהים. לאדם הממוצע כמה דקות ללא חמצן הן גזר דין מוות. אבל החשיבות של הנשימה לא מסתכמת רק בתפקוד הפיזיולוגי, אלא גם בהיותה כלי עבודה שיכול לשמש אותנו למגוון של דברים- החל משחרור של טראומות שמוטבעות בגוף, דרך צלילה למצבי מודעות שונים ועד להעמקת התרגול הרוחני.
כל התרבויות והשיטות העתיקות (וגם המודרניות- מרייך ועד וים הוף) שמו דגש על נשימה כשער או כגשר בין הפיזי למטפיזי, להעמיק את הקשר שלנו אל הגוף ואל מחוצה לו, לטיפוח הבריאות הפיזית והנפשית והעמקת התרגול הרוחני. החל מפראניאמה ההודית דרך טכניקות נשימה של צ'י קונג, שימושים טקסיים וליצירת מצבי טראנס בתרבויות של אינדיאנים בכל רחבי יבשת אמריקה, האבוריג'נים ועוד.נחקור את החשיבות והאוניברסליות של הנשימה בעבודת גוף, הרחבת המודעות ואת מקומה המרכזי בתרגול רוחני.
הנשימה מווסתת על ידי מערכת העצבים האוטונומית (השולטת בתהליכים לא מודעים נוספים כגון קצב הלב, עיכול וכו') ולכן מתפקדת באופן עצמאי ולא רצוני. יחד עם זאת, יש לנו אפשרות להשפיע עליה- כך היא מהווה גשר בין המודע ללא מודע. ע"י שינוי בדפוסי הנשימה, גם לזמן קצר ביותר, ניתן לעבור ממצב של מתח למצב של רגיעה והרפייה וגם להפך- ממצב של עייפות וחוסר למצב של אנרגיה ועוררות. משום כך הנשימה היא כלי אפקטיבי להתמודדות עם התקפי חרדה למשל.
וילהלם רייך, תלמידו של פרוייד שהרחיב את התורה שלו, טען כי מאורעות חיינו ניכרים על גופנו- כלומר תכונות אופי מסויימות, הרגלים וטראומות שעברנו ממש מעצבות את גופנו הפיזי. טראומות נוטות ליצור את מה שרייך כינה "שריון גופני" שנוצר כתוצאה ממתח גבוה שיש בשרירי הגוף שלאורך זמן מייצר חסימות שלא מאפשרות לאנרגיית החיים לזרום בחופשיות וכמובן יוצר מגוון של מצבים פיזיים לא רצויים. (ממליצים לכם מאוד בהקשר הזה לקרוא את הספר גוףנפש של קן דיכטוולד).
אנרגיית החיים, שרייך קרא לא אורגון, אבל מסורות אחרות יכולות לקרוא לה פראנה, קי, צ'י ועוד בצורה הכי מופשטת היא ביטוי לרמת החיוניות שאנו חשים בחיים. תרגולים רבים קיימים כדי לשקם, לנקות ולהגביר את אנרגיית החיים הזו.
רייך טען שתרגול גופני בשילוב עם פסיכותרפיה ונשימה יכולים "לפתוח" חסימות אלה ולאפשר לנו קיום מיטיב יותר וצמיחה בפן הנפשי, הפסיכולוגי והרוחני. כלומר, גם בשיטה מודרנית זו הנשימה היא מאין גשר.
הנשימה הרייכיאנית כוללת כמה טכניקות כאשר הדגש הוא על נשימה עמוקה, מלאה וריתמית שנועדה להעלות את רמת האנרגיה בגוף ולשחרר חסמים פיזיים ורגשיים.
כמו שציינו, שינוי כלשהו בנשימה הוא קודם כל עבודה מול מערכת העצבים האוטונומית, שבתורה יכולה לעורר את מערכת העצבים הפרה-סימפתטית שיכולה להשרות רוגע, אבל במקביל נשימה מעגלית, עוצמתית ועמוקה מביאה את הגוף למצב של היפרוונטילציה. במצב זה רמת החומציות (PH) בגוף משתנה עקב שינויים ברמת הCO2 וזה מוליד מפל שלם של שחרור חומרים לדם ובסופו שחרור ניורוטרנסמיטורים בגוף שמאפשרים "קתרזיס רגשי". בנוסף, זה מאפשר שחרור של אנדורפינים שידועים כמשככי כאב טבעיים וגורמים לנו ל"היי" טבעי, וזה בתורו מאפשר לנו רווחה ומשפר את מצב הרוח.
עוד פן מוחי נוסף שראוי לציון הוא הפעלה של המערכת הלימבית בתרגול- שהיא כוללת בין היתר אזורים עמוקים שידועים כמעורבים בעיבוד רגשי- כגון האמיגדלה וההיפוקמפוס. לכן הפעלה של מערכת זו דרך נשימה עמוקה וריתמית יכולה "להציף" חומרים רגשיים לא מודעים אל פני השטח- חומרים שאפשר לשחרר ולעבוד איתם.
מכאן קל להבין למה הנשימה, לצד תרגול מדיטטיבי עקבי, זה שיעור ראשון בקורס רפואת השלם של שומרי הגן. תרגול של נשימה בכלל ותרגול של נשימה רייכיאנית ספציפית היא שיטה עבורנו להתפתחות בפן הפיזי, הרגשי, האנרגטי והרוחני. הנשימה היא כלי עבורנו לנקות את ה"כלי" שלנו. או הכלי שאנחנו.
לפני שניגשים לעבודה רוחנית או אנרגטית, רצוי מאוד שנוכל לנקות את החסימות ב"כלי"- שהן יכולות להיות השיפוטים, הפחדים, התוקפות, אשמה, בושה וכו' שאנו סוחבים איתנו בכל רגע נתון (גם אם עבר הרבה זמן והנ"ל כבר לא רלוונטי) כי כל אלה משפיעים על כל פן בחיינו ואנחנו מעבירים באופן לא מודע את המטען הזה הלאה. כמו כן, כל אלה מפריעים לנו מאוד להתחבר, להקשיב, להשקיט את התודעה- שזה כמובן תנאי ראשון לעבודה עמוקה יותר.
תרגול מתמיד של מדיטציה ונשימה מאפשר "ניקוי עמוק" והתבוננות בתכנים שעולים. בהמשך אנו יכולים לקחת את התכנים האלה ולהמשיך לעבוד איתם, גם ברמות הפיזיות, האנרגטיות ושחרורם מהגוף וגם ברמה התודעתית והסמלית (כי כאמור הנפש מדברת בסמלים, לא בשפה המדוברת).
לסיכום, אנו מקווים שנתנו לכם צוהר להסתכל דרכו על נשימה והקשר שלה לגוףנפש, לאנרגיית החיים שבנו ולהיותה גשר בין המודע ללא מודע או אם תרצו בין העולם הפיזי בו אנו חיים רוב הזמן לעולמות אחרים. מזמינים אתכם להעמיק גם את הידע, את ההתבוננות וגם את התרגול.
מוזמנים להשאיר לנו שאלות והערות ב"צור קשר"
